KarinVPå våren 2010 reste jag, Karin Vikner, fd ordförande i FadderbarnsFonden till Brasilien, först och främst för att undersöka den blivande förskolan i Sao Vicente nära Sao Paolo, vars byggande av olika omständigheter hade fördröjts. Förskolan erhåller namnet ”Creche Ingrid” – (förskolan Ingrid) efter donatorn Berit Dagman, pensionär i banken, som har skänkt ofattbara 2.500.000 kr till att bygga en förskola i Brasilien, för 500 barn. Ansvaret för byggnationen ligger på Hoppets Stjärna, som har uppfört ett antal förskolor i Brasilien. Byggnationen har nu återupptagits och invigning kommer att ske i mars 2011.

Därefter flög jag till Rio de Janeiro för att vara på Projeto Uere i två veckor. Projeto Uere är en skola i Rios slum, som är startad av Yvonne Bezerra de Mello. Barnen går där 4 timmar och det hjälper dem alltså att tillgodogöra sig undervisningen i vanlig skola bätttre, också 4 timmar. Yvonne har tagit fram en pedagogik, som hjälper barnen att släppa de blockeringar som de fått beroende på allt våld som de utsatts för. De kan tex ha sett någon familjemedlem dödas. Under tiden jag var där så var det skottlossningar ett par gånger precis utanför och jag var med om fruktansvärda familjedraman, där tex en mamma hotade att döda sina barn. Yvonne grep in och tog undan de fyra barnen, varav en bebis, till ett skyddat boende.

Alla, som arbetar på Projeto Uere är fantastiska och de verkligen ser alla barnen och de lär ut att man kan påverka sitt liv med hjälp av att lära sig läsa och skriva och att det är en väg ur fattigdomen. Man ser att barnen trivs och uppskattar att vara på Uere.Vi stöttar med del i frukost och lunch.

<- Tillbaka