P1010860

Vi som reste: Johan Mångsén, HDMI-F, Eva Ångström, Handelsbankspensionär CD, Anna Karlsson, Årsta, Johanna Lagerbäck, Frihamnen, Marie Strålfors, RSP-I och Gunda Ahlström, Handelsbankspensionär HC (utanför skolans snickarverkstad).

Sen ca 15 år tillbaka stödjer Fonden Livslusts skola i Aizupe, ca 12 mil utanför Riga. Skolan är en yrkesskola för föräldralösa och andra utsatta ungdomar och har plats för 40 elever som är mellan 15-18 år när de kommer. De har tillbringat hela eller stora delar av sitt liv på institutioner eller har föräldrar som inte kan ta hand om dem på grund av svåra sociala problem. Under utbildningstiden bor de på skolan. Yrkeslinjer på skolan är sömnad, måleri/reparation, snickeri och köksarbete.

Vi blev upphämtade utanför vårt hotell i Riga av skolans vd/rektor Liga Landisa. Hon har periodvis bott i Sverige och pratar flytande svenska. När vi kom fram till skolan guidades vi runt och fick hälsa på eleverna och se hur de bor innan dagens lektioner började. Ungdomarna var blyga men ändå nyfikna på oss och våra liv.

Vi delades upp i två grupper och fick vara med på lektioner i keramik och engelska.  Engelskkunskaperna var väldigt varierande så lektionerna består mer av övning på att konversa snarare än grammatik. Vi fick berätta om oss själva och ungdomarna fick öva på att ställa frågor till oss på engelska. Vi fick också chansen att höra hur eleverna såg på utvecklingen i Ukraina och Ryssland. Ett ämne som är känsligt på skolan då ca hälften av eleverna har rysk bakgrund.

Tillsammans med elever och lärare åt vi sen lunch som lagats från skolans egna odlingar. Dagen till ära serverades rödbetssoppa, Borsjtj, till förrätt och efter det följde kalv med nyskördad potatis. Skolans köksprogram är den mest populära yrkeslinjen.

Efter lunchen överlämnade vi de gåvor vi tagit med från Sverige. Olika sommarspel, bl.a. kubb, och godis som skolans elever skickat en önskan om. Vi hade också med oss skolmaterial och usb-minnen från HD som var mycket uppskattade.

Vi fick också en guidad tur i skolans snickar- och sömnadsverkstäder. Försäljningen av varor som produceras här täcker skolkostnaden för 2,5 elever.

När skoldagen var slut summerade vi tillsammans med rektorn dagen och vi fick veta mer om hur de följer upp tidigare elever. Glädjande går det bra för de allra flesta och 80 % av eleverna lyckas få både jobb, bostad och ett bra liv. Något som för de flesta av dem inte hade varit möjligt utan deras utbildning på skolan.

För oss i Fonden var resan en värdefull bekräftelse på hur viktigt vårt jobb är. Alla resor som styrelsen gör betalas alltid av resenärerna själva.

Tack alla er som är med och stöttar Fonden, tillsammans gör vi skillnad!

 

Foton från vårt besök

P1010813  P1010756  P1010858  P1010828  P1010808  P1010803  P1010770  P1010780